Meny

Ansök eller säg upp plats i barnomsorg

Ansök om plats i förskola, fritidshem eller hos dagbarnvårdare

Du ansöker om en plats för ditt barn i barnomsorgen genom att logga in i vår digitala tjänst för barnomsorg som finns på sidan E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats.. Tjänsten heter "Förskola och fritidshem - ansökan, inkomst, uppsägning".

Du kan ansöka tidigast 6 månader före önskat startdatum.

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du loggat in klickar du på det barn ansökan ska gälla för och väljer Ansökan om barnomsorg.

Om du inte har svenskt personnummer gör du istället din ansökan på pappersblankett som finns tillgänlig i kommunhusets reception, kungsgatan 44 alternativt ta kontakt med utbildningsförvaltningen för att få en ansökan skickad via mail.

Du behöver ansöka om plats i god tid

Det tar ca två veckor att få en fritidshemsplats, om man ansöker under pågående termin, från det att ansökan inkommit till oss och upp till fyra månader att få en plats i förskola. Om ditt barn ska börja förskoleklass till hösten och har behov av fritidshem ska du ansöka om plats redan på våren, före 31 mars.

Inga placeringar handläggs under sommarperioden!

Säg upp plats

Vill du säga upp plats för ditt barn på förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshemsverksamhet loggar du in i vår digitala tjänst för barnomsorg som finns på sidan E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats..

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du är inloggad klickar du på det barn uppsägningen gäller och väljer Avsluta placering.

Uppsägningstiden är 30 dagar. Exempel: En vårdnadshavare som säger upp sin plats den 15 mars får betala avgift till och med den 15 april.

Om ditt barn är 6 år och ska börja i skolan behöver du inte säga upp platsen i förskola, platsen avslutas automatiskt.

Om du inte har bank-id säger du upp platsen genom att skriftligen meddela detta till utbildningsforvaltningen@lysekil.se Skriv vad ditt barn heter och sista dag som du har behov av barnomsorg.

Byta förskola

Du kan ansöka om flytt mellan förskolor för ditt barn. Då skickar du in en ny ansökan om plats i förskola och barnet har kvar sin nuvarande plats tills vi kan erbjuda en plats på den nya förkolan. Men du kan inte ansöka om flytt till en närliggande förskola, om du önskar det ska du istället ta kontakt med rektor.

Förskolor som räknas som närliggande till varandra är:

  • Badhusbergets förskola och Kronbergets förskola
  • Almens förskola, Mariedals förskola och Trötens förskola
  • Kvarnens förskola, Ängens förskola och Domarekens förskola