Grundskolan vänder sig till barn i åldern 6-16 år och är en stor del av ditt barns livslånga lärande.
Det är obligatorisk för alla barn att gå i grundskolan. Grundskolan ska ge eleverna kunskaper och utveckla deras förmåga att självständigt söka kunskap. Grundskolan ska ge en bra grund för fortsatt utbildning.
Utbildningen ska vara likvärdig oavsett var i landet eleven går i skolan. Skolan har ett demokratiskt uppdrag och utbildningen ska vara likvärdig för alla, oavsett var i landet som eleven går i skolan. Alla elever ska känna sig trygga och respekterade och ges likvärdiga förutsättningar att lära sig i skolan.
Grundskolan omfattar förskoleklass och nioårig grundskola. I Lysekils kommun finns sex grundskolor i årskurs F-3 eller F-6 samt en gemensam högstadieskola för årskurs 7-9 som ligger i Lysekils tätort.
Du som har ett barn som fyller 6 år kan tillsammans med ditt barn ansöka om vilken skola ni önskar att barnet ska gå i.
Är du nyinflyttad i kommunen ansöker du om skolplacering för ditt barn genom att ta kontakt med skoladministratör på aktuell skola. Läs om våra olika skolor på webben eller ring kommunens kontaktcenter på telefonnummer 0523-61 30 00 för att bli kopplad till skolan.
Du som flyttar in eller ut ur kommunen och har ett barn i skolålder ska fylla i en flyttanmälan.
Flyttanmälan för elev Pdf, 343.8 kB.
Det finns två centrala grundskolor i Lysekil, en skola i Lyse, en i Brastad, en skola i Brodalen och en på Skaftö. På sidan kommunens grundskolor kan du läsa om varje skola.
Ditt barn kan gå i förskola och skola även om ni är asylsökande, har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd eller är papperslösa.
I fritidshemmet kan barn i åldern 6-12 år vistas den skolfria delen av dagen under den tid du som förälder arbetar eller studerar.
Elever i grundskola eller anpassad skola som är folkbokförda i Lysekils kommun och bor tillräckligt långt från skolan kan få skolskjuts.
Lysekils kommun ansvarar inte för kostnader för skolskjuts om du väljer en annan skola än den skola ditt barn än den skola som föreslagits utifrån barnets hemadress.
Fritidshem är ingen obligatorisk skolform så ditt barn kan inte få skjolskjuts till och från fritidshemmet. Elever inskrivna på fritidshem i Anpassad skola kan utifrån individuell prövning ha rätt till resor till och från fritidshemmet.
Genom skolportalen kan barn, elever, vårdnadshavare och personal kommunicera och samarbeta.
Välkommen att möta lusten, glädjen och energin i att spela instrument, sjunga eller dansa på Lysekils Kulturskola.
Barn och elever med ett annat modersmål än svenska har rätt till modersmålsundervisning i skolan.
God och näringsriktig mat är viktigt för att må bra, se veckans matsedel i skolan.
Att trivas och må bra är viktiga delar för att lära sig och prestera bra i skolan.
Betyget ska spegla den kvalitet som eleven har på sina kunskaper vid tiden för betygssättningen.
En gång varje termin har du och ditt barn ett muntligt utvecklingssamtal tillsammans med ditt barns lärare.
Alla barn och ungdomar ska ges möjlighet att utvecklas så långt som möjligt i sitt lärande.
Speciallärare och specialpedagoger arbetar med att utveckla lärande miljöer som kan möta alla barn och ungdomars olika styrkor, behov och förutsättningar.
Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, verkar för att ge alla barn, unga och vuxna rätt att lära utifrån sina egna förutsättningar och nå målen för sin utbildning.
Alla barn har rätt att trivas och känna sig trygg och säker på skolan.
Ansvarig för verksamhet inom skolan och förskolan ska enligt miljöbalken arbeta förebyggande för att undvika miljö- och hälsoproblem.
Skicka en frånvaroanmälan om ditt barn är sjuk.
Skicka in en ledighetsansökan för att ansöka om ledigt från skolan. Skolan gör en bedömning av om ledigheten beviljas eller avslås i varje enskilt fall.
Under läsårstider kan du se vilket datum terminerna börjar och slutar och när det är lov för eleverna.
På sidan e-tjäntser och blanketter kan du ansöka om fritidshem, modersmålsundervisning och specialkost. Du kan också ansöka om längre utlandsvistelse, uppskjuten skolplikt, fullgörande av skolplikt på annat sätt och ansöka om skola i annan kommun än folkbokföringskommun samt beställa betyg från grundskola och gymnasium.