Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Sommargatan - en plats där vi vill stanna

För tredje året i rad är Kungsgatan förvandlad till en färgglad, levande och härlig sommargata. Invigningen var lördagen den 8 juli och sommargatan kommer att pågå till 30 augusti.

Det innebär att vi tillsammans med handlare, skolor och föreningar satt ut nya sittmöbler, möblerat gatan med blomsterarrangemang och konstverk, flyttat ut affärer på gatan och sett till att det finns aktiviteter som till exempel boule och bordtennis.

Detta gör att fler väljer att komma till centrum och att man också väljer att stanna, vilket bland annat generar en ökad handel, fler café- och restaurangbesök och mer liv och rörelse.

Nytt för i år

  • Fler butiksägare är med och möblerar gatan.
  • Industri- och byggprogrammet på Gullmarsgymnasiet har byggt en sittkub, planteringskärl och skylt.
  • Nya skyltar som mellanstadieelever har målat på fritidsgården för att ännu tydligare visa trafikanter att gatan är avstängd för allmän biltrafik.

Parkeringskarta under sommaren 2023

Trafikomläggning under sommaren 2023

Precis som förra året så är de röda partierna i kartan ovan avstängda för allmän biltrafik, de är gågator.

Trafikriktningen byts på Korsgatan så den leds in från Drottninggatan, med möjlighet att svänga vänster in på Kungsgatan och sedan vänster ner längs Apoteksgatan.

Den övre delen mellan Skottegatan och Bansviksgatan blir gångfartsområde. Det innebär att du får lov att köra bil där men inte snabbare än gångfart. Tänk på att du som är förare har väjningsplikt mot gående.

Det kommer även att finnas handikapparkering i närheten av biblioteket i år, och det kommer att vara enklare för lastbilar att svänga vid Apoteksgatan. Precis som förra året kommer mittendelen av Kungsgatan vara öppen för trafik.


Gemensamt för gågata och gångfartsområde

På en gågata och i ett gångfartsområde gäller särskilda krav.
Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart. Du får endast parkera fordonet på anvisade platser. Du som är förare har väjningsplikt mot gående.

Detta gäller för gågata

Du får inte köra ett motordrivet fordon på en gågata annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan, transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan, transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan eller transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.


Så här roligt kommer det blir i sommargatan 2023

Material fritt att använda i informationssyfte om sommargatan

 

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se