- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Äldre
- Boende för äldre, särskilt boende
- Korttidsboende
Korttidsboende
Korttidsboende är en tillfällig boendeform som ska ge rehabilitering och omvårdnad.
Plats på korttidsvård används för flera syften, bland annat som tillfällig vistelse efter sluten vård, rehabilitering efter akutvård i avvaktan på bostad i särskilt boende eller på bostadsanpassning i det egna hemmet. Det kan också handla om att den egna hälsan är tillfälligt nedsatt och gör att det inte går att bo kvar hemma för tillfället. Korttidsvård kan också vara aktuellt under tiden en utredning av den enskildes framtida omvårdnadsbehov pågår.
Vem kan få korttidsboende?
Du som på grund av omfattande funktionsnedsättning inte kan bo i egen bostad med de redan beviljade eller planerade insatser. Du som har varit inlagd och det är oklart vilket stöd som behövs vid återgång till bostaden. Korttidsboende syftar inte att tillgodose bostadsproblematik, exempelvis stambyte, renovering eller bristande tillgänglighet.
Vad kostar korttidsboende?
Vad korttidsboende kostar beror på civilstånd, inkomst, boendekostnad och vilken hjälp du får. En avgiftshandläggare gör en beräkning för dig och stämmer av med statliga och kommunala regler så att du betalar rätt avgift. Läs mer avgifter inom omsorg och stöd.
Ansökan
Du kan ansöka om korttidsboende genom att ringa till en biståndshandläggare, eller genom att fylla in en skriftlig ansökan om stöd. En biståndshandläggare därefter tar kontakt med dig och berättar om handläggning. Om du är osäker om vilken stöd som finns och om korttidsboende är rätt insats för dig kan du ringa till biståndshandläggare och få råd och vägledning.