Meny

Val 2022

Hand som håller tre valsedlar.

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, region och kommun.

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, region och kommun vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år.

Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

Rösträtt

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Alla som har rösträtt kommer inför varje val automatisk med i en röstlängd och får ett röstkort hemskickat med posten. Röstlängden är en lista som innehåller alla som har rösträtt.

Rösträtt i riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du:

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Svenska medborgare som utvandrat måste alltså någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt vid val till kommun och region

Du har rösträtt till kommun- och regionfullmäktige om du är:

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/regionen.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

På valmyndighetens webbplats kan du läsa mer Att rösta - valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valkalender

På Valmyndighetens webbplats ser du tidpunkter för olika händelser inför, under och efter valet.

Valkalender valet 2022 - Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

För partier

Utläggning av valsedlar

Lysekils kommun följer regler för utläggning av valsedlar i röstningslokaler enligt Valmyndigheten Utläggning av valsedlar Länk till annan webbplats..

Lysekils kommun kommer under våren 2022 publicera information på denna webbsida om tidpunkt och plats dit det är möjligt att lämna in partiets namnvalsedlar för distribution till röstningsställena före förtidsröstningen startar. Det är partierna som ansvarar för att se till att namnvalsedlarna inte tar slut under tiden då röstmottagningen pågår.

Från och med den 24 augusti kan du förtidsrösta, läs mer om förtidsröstning och aktuella lokaler i menyvalet Förtidsröstning.

Information om aktuella vallokaler på valdagen den 11 september finns i menyvalet Vallokaler.

Frågor

Om du har frågor inför det allmänna valet är du välkommen att kontakta Valkansliet som du når via kontaktcenter telefon: 0523-61 30 00 eller e-post: val@lysekil.se.