Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Möt Huda – en av våra undersköterskor

Är du intresserad av att arbeta som undersköterska, men vill veta lite mer om hur det är? Huda Celik arbetar på Stångenäshemmet i Brastad och berättar om sitt yrke.

Hur kom det sig att du började jobba som undersköterska?

Min dröm har alltid varit att jobba med människor. När jag gick på IM för att läsa grundskolan provade jag att gå som elev i hemtjänsten i Lysekil. Redan då tyckte jag att det var roligt. Jag jobbade min första sommar 2008 och utbildade mig sedan till undersköterska och började jobba som vikarie på olika ställen i kommunen, bland annat Stångenäshemmet som ligger i Brastad där jag bor.

Vad har du för arbets- uppgifter?

Jag är stöd vid personlig hygien, av- och på klädning, måltids- situationer samt sociala aktiviteter. Jag har också medicinska arbetsuppgifter vilket bland annat innebär att ge medicin, lägga om sår, linda ben, sondmata, kontrollera puls, blodtryck, temp samt hantera katetrar. En undersköterska hjälper till med inköp, städ, boka läkartider, frisör och fotvård. Det kan även handla om sjukhusbesök och tandläkarbesök eller aktiviteter som gympa, spela spel, bingo, baka och promenader.

En undersköterska har också administrativa uppgifter, exempelvis kontakt med biståndshandläggare och anhöriga och dokumenterar i systemet Combine.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med att jobba som undersköterska är att man gör så mycket nytta för vårdtagarna. Man ger inte bara praktisk vård utan man är den som lyssnar, förstår, stöttar, uppmuntrar, ger de trygghet och underlättar. Man är en förlängd arm, man aktiverar.

Mer info

Vill du veta lite mer? Se gärna Arbetsförmedlingens film ”Jobba som undersköterska - ett viktigt yrke som behövs” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du arbeta som undersköterska? Då kan du till exempel gå vår vuxenutbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.