Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Ansiktslyftet av Konsulparken fortsätter

Konsulparken i Lysekil

Konsulparken i Lysekil rustas upp.

Efter vårens markarbete har nu Konsulparken vid Gamlestan tagit ännu ett steg mot sin förvandling. Med pågående plantering av växter och kommande installation av belysning, skyltar och ett spännande konstverk tar den fortsatta upprustningen av parken form.

Som en del av upprustningen av Konsulparken anlade Leva i Lysekil i våras ett fördröjningsmagasin av rör under marken för att kunna fördröja och rena dagvattnet. Vid ett skyfall fylls magasinet först, vilket eliminerar översvämningarna nere vid Drottninggatan.

 – Vi har redan märkt effekt av den här smarta lösningen och det är just så här vi vill jobba hädanefter när vi rustar upp. Få fler ekosystemtjänster på plats och använda kommunens markresurser så de blir multifunktionella, säger Sara Chronvall, landskapsarkitekt i Lysekils kommun.

En historisk plats

Platsen där Konsulparken ligger på är rik på historia. Tidigare låg ett hus här, med en trädgård som sträckte sig hela vägen ner till Drottninggatan.

– Mannen som bodde här var trädgårdsmästare och han brann särskilt för förädling av fruktträd. Som en blinkning till det kommer vi plantera prydnadsaplar, och i rabatterna lite längre ner aronia, vars bär går att äta, säger Sara Chronvall, landskapsarkitekt.

Konstverk som ger platsen själ

Mitt i parken, under ornäsbjörken, kommer en skulptur av konstnären Emma Ströde placeras. Att det blev just konstnären Emma Ströde beror på att en gymnasieklass var med i referensgruppen - och de valde hennes konst. Konstverket heter The guardian of Lysekil och föreställer ett sagoväsen.

 –  Vi vill att den lilla sagofiguren ska ge platsen själ och att man ska kunna interagera med den. Den kommer ha ett lekfullt uttryck och tanken är att den ska locka barn. Vi kommer placera den på en bänk gjord på äldre trappstegsstenar härifrån trakten, säger Sara Chronvall, landskapsarkitekt.

Diskreta cykelställ, en anslagstavla och informationsskyltar om platsens historia samt om ornäsbjörkens historia och funktion kommer också pryda området.

Belysning för att skapa trygghet

Den lilla mikroparken vid övre Kungsgatan, inte långt ifrån Konsulparken är också en del av upprustningen.

Effektfull belysning har nyligen installerats, och för att även stärka ekosystemtjänsten pollinering kommer det snart blomstra av växter såsom lavendel, rosor och magnolia på ytan som så länge varit försummad.

 – Vi planterar växter som blommar vid olika tidpunkter på året för att främja pollinering och biologisk mångfald. Magnolian, med dess vita blommor kommer bli så vacker framför bergets kalhet. Även vildvinet kommer bli en vacker syn, särskilt på kvällstid när ytan kommer belysas. Belysningen mot berget släcks dock vid midnatt för att inte störa djur som är aktiva på natten, säger Sara Chronvall, landskapsarkitekt.

Att vi kan göra hela den här upprustningen är mycket tack vare bidrag från Boverket!

Läs mer om Konsulparken och dess historia

Här kan du läsa mer om arbetet med Konsulparken och om dess historia. Länk till annan webbplats.