Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Lär känna: Maria Gustafsson - stödassistent på gruppbostad

I Lysekils kommun arbetar cirka 1400 medarbetare med att ge våra 14 400 invånare, och de många besökarna, service, stöd och hjälp. Idag träffar du Maria Gustafsson som arbetar inom socialförvaltningen.

Maria Gustafsson arbetar som stödassistent på en gruppbostad på Föreningsgatan. Gruppbostaden är en insats enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Berätta om ditt jobb!

Vi som jobbar inom LSS ger stöd till personer som har funktionsvariationer. Vi ger stöd med vardagliga sysslor som matlagning, städ, hygien och fritidsaktiviteter. Vi följer även med på läkarbesök och gör utflykter tillsammans. Det kan vara en tur till Röe gård eller Smögen, men ibland längre bort. Förra sommaren åkte vi till Stockholm, med tre av de boende. Vi gick på Gröna lund och var på Allsång på Skansen. Vi fick också en guidad tur i Gamla stan. Vi lärde oss jättemycket om Stockholm allihop, både boende och personal.

Som stödassistent handlar jobbet inte om att göra saker åt de boende utan vi ska stötta dem så att de själva klarar sin vardag. En viktig del är att lyssna och känna av boendens behov och vilket stöd som behövs.

Vad är det bästa med jobbet?

Det bästa är att man får följa de boendes utveckling, och glädjen man ser när någon av de boende klarar av något nytt. Det är varierande arbetsuppgifter, man ställs inför nya utmaningar. Man får möta olika människor och stötta dem att ta nästa steg framåt, för att bli så självständiga som möjligt.

På vilket sätt kan man göra skillnad i arbetet som stödassistent?

Man kan hjälpa de boende så att de oavsett funktionsvariationer, kan få ett mer innehållsrikt liv. Man stöttar dem i att utvecklas och kunna ta del av samhällets utbud.

Hur kom det sig att du blev stödassistent?

Jag har jobbat inom service i hela mitt liv, mycket i hotellbranschen, men också i klädaffär. Jag har även haft egen butik i Lysekil. Så jag har jobbat mycket med service och med människor. När jag la ner mitt företag, jobbade jag ett tag med ensamkommande. 2017 blev jag tillfrågad om att komma in och jobba som vikarie på Föreningsgatan och sen dess är jag kvar. 2019 fick jag gå valideringsutbildningen till undersköterska. Sen har jag gått en del andra interna utbildningar. Nu har jag precis genomgått handledarutbildningen, för att handleda undersköterskeelever. Jag trivs väldigt bra, har en bra chef och goa arbetskamrater. Det är roligt att jobba här!

Kom och jobba med oss i sommar!

Är du intresserad av sommarvikariat inom LSS, socialpsykiatri eller äldreomsorg? Här finns en annons: Sommarvikarier inom vård- och omsorg, LSS och personlig assistans 2024 (lysekil.se) Länk till annan webbplats.