Kommunen har fyra utvecklingsmål som utgör grund för förbättrings-, förändrings- och utvecklingsarbete.
För att ytterligare stärka förutsättningarna att nå visionen krävs kraftsamling över organisationsgränser och för en längre tid. Med utgångspunkt i omvärlds- och nulägesanalys formuleras utvecklingsmål för att visa vad Lysekils kommun väljer att prioritera och lägga extra fokus på för perioden.
Definition
Utvecklingsmålet utgår ifrån barnkonventionens fyra huvudområden; lika värde, liv och utveckling, barns bästa och delaktighet. En annan grund för utvecklingsområdet är folkhälsomyndighetens definition av social hållbarhet "Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen".
Motivering
Målet motiveras av att Lysekils utveckling är beroende av att framtidstron ökar hos barn och unga så att de finns en positiv känsla kring att bo och leva i kommunen. Måluppfyllelse förutsätter att barn och unga ges en naturlig och självklar plats i samhället samt att deras rättigheter beaktas. Vidare är det av stor vikt att ge barn och unga möjligheter till meningsfulla fritidsaktiviteter och platser med trygga vuxna förebilder. Därmed ska förutsättningar ges för att vilja vara med och bidra till en positiv samhällsutveckling i Lysekils kommun. Framgång inom utvecklingsmålet bidrar till att stärka den sociala hållbarheten och folkhälsan i kommunen, där barn och unga känner sig inspirerade och bidrar till samhällsutvecklingen.
Strategi
Barn och ungas framtidstro i Lysekils kommun ska öka genom att:
Definition
Enligt WHO handlar livskvalitet om individens uppfattning av sin livssituation i relation till rådande kultur och normer, och i förhållande till sina egna mål, förväntningar, värderingar och intressen. Begreppet livskvalitet utgår således från individens uppfattning om sin omgivning och möjlighet att utöva sina intressen.
Lysekils kommun har goda möjligheter att påverka hur attraktiv en plats upplevs och stimulera ett brett utbud av upplevelser.
Motivering
Förbättrad livskvalitet och upplevelser året runt skapar förutsättningar för det goda livet. En förutsättning är att den attraktivitet som finns i havet, bergen, naturen, landsbygden och småstaden tas tillvara, tillgängliggörs och synliggörs på ett kvalitativt sätt. Lysekil ska omtalas som en säker och trygg kommun. För att förstå individers uppfattning behöver arbetet präglas av dialog som metodik.
Utvecklingsmålet ska stödja och bidra till Vision Lysekil 2030 och leda mot en övergripande, hållbar utvecklingsinriktning för Lysekils kommun som en attraktiv plats året runt – för hel- och delårsboende, potentiella invånare, tillresta besökare, näringsliv och föreningsliv.
Strategi
Lysekils kommuns platsvarumärke ska stärkas genom att:
Definition
Med nav för maritim innovationskraft och utveckling avses att Lysekils kommun positionerar sig som ett nationellt nav där den "Blå ekonomins" möjligheter tillvaratas. Lysekils kommun använder sig av Världsbankens definition av "Blå ekonomi " som lyder: den hållbara användningen av havets resurser för ekonomisk tillväxt, förbättrad försörjning och jobb samtidigt som havets ekosystems hälsa bevaras.
Motivering
Lysekils kommuns geografiska läge vid Gullmarsfjorden utgör grunden till att maritim forskning och innovation kraftsamlats till Lysekil. Havet som resurs kommer att spela en allt större roll för det hållbara samhället, inte minst inom områden som livsmedels-, energi- och materialförsörjning. Ett välmående hav är centralt för vår överlevnad och välfärd. Lysekils kommun ingår i den nationella strategiska innovationsplattformen för Blå ekonomi - Viable Seas med sitt säte på Kristineberg Center. Genom att korsbefrukta de marina resurserna i Lysekils kommun med Viable Seas ambitioner kan tillväxt och utveckling skapas både lokalt, regionalt och nationellt.
Strategi
Definition
Med företagsklimat avses företagares upplevelse av förutsättningarna att etablera, driva och utveckla företag i Lysekils kommun.
Svenskt Näringslivs definition är: ”Summan av de institutioner, attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen”.
Motivering
Ett bra företagsklimat är avgörande för jobb, tillväxt och välfärd i Lysekils kommun.
Strategi